gondolkodj képekben

L á t s z o l

Canva az első lépésektől, akár egy kisebb kampány képi világáig I.

indul a "Próba Bolha"

2018. október 08. - BartiMagdolna

Soha nem szerettem az elméleti tanulást passióból, inkább ha valamit gyakorlatban is sikerült átlátnom, esetenként átfordítanom magamban, akkor láttam meg az értelmét és a hasznát. Ha tehetem, tanítás közben is igyekszem ezt alkalmazni.

Volt egy időszak korábban, amikor harcművészetet tanultam, és segítettem másoknak is a tanulásban. Rengetegszer tapasztaltam embereknél, hogy a mozdulat "üres". Az emberek próbálják leutánozni a mozdulatot, de nem sikerül. Többé-kevésbé hasonlít (legtöbbször inkább kevésbé), de csak nem akart összeállni a kép bennük. Egy párszor próbálkoztam azzal, hogy figyelj így csináld, és megmutattam. Az eredmény ugyanaz az értelmetlen másolás lett, nem jól. Aztán valami bevillant bennem. Te, ne hülyéskedj már! - mondtam. Hát gondolj, bele! Ha így tartod a kezed, védtelen leszel az ellenféllel szemben. Itt, itt és itt, ezért kell így, így és így. Ez akkor is fontos, ha csak formagyakorlatot csinálsz. És ekkor megértették, és már nem értelmetlen másolás volt az egész.

Ezért gondoltam, hogy ránézek a Canva nevű szerkesztőre is. Mert odáig szinte mindenki eljut, hogy megtalálja az oldalt, regisztrál és... csinál valamit. Egy oldalon olvastam, hogy egy grafikusnál nézze meg az érdeklődő, hogy mennyire vannak összhangban a munkái, mennyire harmonikusak, mennyire érzi magához közel valaki, amit lát. De azt tapasztaltam hogy, aki nem foglalkozik képekkel, látvánnyal semmilyen szinten, ilyen tanácsot hiába kap.

Ugyanebből az okból kifolyólag, hiába tud valaki belépni egy akár csak sablonokból építkező programba is, attól még nem biztos, hogy olyan plakátot, fejlécképet, stb. fog tudni összerakni. Mert nincs meg a tapasztalata, gyakorlata, és egyszerűen eszébe sem jutna olyan problémamegoldás, ami egy grafikusnak, vagy szakmabelinek esetleg természetes, hogy tudja.

Nem bonyolult képszerkesztésről lesz itt szó, hanem egyszerű, nagyon alap dolgokról.

Essünk neki, induljon az új sorozat!

A legelső - lehet, hogy banálisnak tűnő, de mégis lényeges - lépésektől kezdve.

Canva link a magyar nyelvű oldalra

Így fog kinézni nagyjából. Azért nagyjából mert különböző felületeken más képet mutat, én egy viszonylag egyszerű dell laptopon nézem most.

Nyitóoldal

kezdoldal_00.jpg

Mit találunk itt?

Az oldal alján, középen egy felnyíló menü, ahol nyelvet lehet választani. Most maradjunk a magyar nyelvnél.

kezdoldal_01.jpg

 Még mindig a kezdőoldalt nézve, fent a bal sarokban van egy Támogatás  elnevezésű gomb. Ide kattintva egy angol nyelvű help felületre jutunk, ahol lehet akár kérdezni is. Így néz ki:

kezdoldal_03.jpg

kezdoldal_04.jpg

 De ami fontosabb most az a Regisztráció. Ezt a fő helyen található ablakban tehetjük meg. Ahogy látszik, ötféle módot is választhatunk: Oktatás, Kisvállalkozás, Nagyvállalat, Nonprofit és Személyes.

kezdoldal_05.jpg

Egy kivételével, ha kiválasztottuk és kattintunk, ide jutunk:

kezdoldal_08.jpg

Egyedül a Személyes regisztráció alatt dobja fel lehetőségnek a Facebook profillal való regisztrációt:

kezdoldal_09.jpg

 A fenti lehetőségek közül kiválasztjuk a nekünk megfelelőt és a kért adatokat beírva, engedélyezve, regisztrálunk. 

Ezután az általunk megadott e-mail címre kapunk egy ellenőrző visszaigazoló e-mailt, amit meg kell tennünk különben a profilunk személyre szabását nem fogja engedni (számlázásnál, vásárlásnál fontos). Itt újra figyelmeztet ennek megtételére, ha elmaradt volna.

Ez az e-mail hasonlóképp fog kinézni:

email.jpg

Ha nem érkezett meg a Bejövő levelek közé, érdemes megnézni a Spam mappát is.

Ezután örülünk mert be tudunk lépni bármikor, a kezdőoldalon a jobb felső sarokban található belépési felülettel. Úgy, hogy beírjuk a regisztráció során általunk megadott Felhasználónevet vagy Email címet majd a jelszavat és a Belépés gombra kattintunk vagy ha Facebook esetleg Google felhasználóként regisztráltunk, akkor a Belépés gomb mellet lévő kis nyílra kattintva lenyíló menüben kiválasztjuk a nekünk megfelelőt.

belepes.jpg

Fontos, a jelszót nem küldi el a rendszer számunkra, írjuk fel, jegyezzük meg, hogy később is meglegyen.

Ha mégis elfelejtettük, a Belépés gomb mellett található az Elfelejtettem a jelszót. Erre kattintva egy új ablakhoz kerülünk, ahová a regisztráció során használt e-mail címünket megadva új jelszót kérhetünk:


kezdoldal_07.jpg

jelszo.jpg

Erről egy új e-mail érkezik a címünkre, ahol az Új jelszó kérése gombra kattintva követjük az utasításokat:

jelszoe.jpg

Ennek sikerességéről újabb hasonló kinézetű e-mailt fogunk kapni, ahol a zöld gomb már a Canva megnyitása elnevezést viseli.

Ezek után már biztos be tudunk lépni.

Felhasználói felület, belépés után ide kerülünk:

felhaszn.jpg

 Bent vagyunk. :)

Mielőtt azonban tovább mennénk ajánlom a hivatalos Canva Tutorials oldalt (KATT) és a Canva Youtube csatornát (KATT)

Az alábbi két videóhoz hasonlóakat nézhetünk meg a fent említett oldalakon:

Canva Ipad alkalmazás itt (KATT)

Nos, idáig már sokan eljutottak.

Miért érdemes visszajönni és elolvasni a következő részt is? Mert végigmegyek egy összerakott rendszeren, hogyan és mire figyelj több reklámanyagnál, plakát és szórólapnál, mitől lesz átlátható, felismerhető, mikre gondolj és mire figyelj oda a tervezésnél! Praktikus apró ötletek, amik összehangoltabbá és jobbá teszik a kommunikációdat a képek használatával.

 --------------------

A LÁTSZOL Facebook oldalán találsz még érdekes dolgokat. Másoktól hozott példákat.

Nézd meg:  Látszol Facebook

És az Instagramon is: Látszol Csak a több kép miatt.

Gondolkodj képekben!