gondolkodj képekben

L á t s z o l

L á t s z o l

Sajtómegjelenés a szeptemberi kiállításom kapcsán

2018. október 11. - BartiMagdolna

41905222_504410783370061_6130653343709163424_n.jpg_640x640

A kitartó munka egyik látványosabb része. A cikket Dobó Csaba írta:

Elektrográfia a képzőművészet szolgálatában

SZERZŐ  • 2018-09-12 • HÍREKMŰVÉSZET • ELEKTROGRÁFIA A KÉPZŐMŰVÉSZET SZOLGÁLATÁBAN BEJEGYZÉSHEZA HOZZÁSZÓLÁSOK LEHETŐSÉGE KIKAPCSOLVA • 311

Szeptember 4-én a megújult Lőrinci Nagykönyvtárban tekinthették meg az érdeklődők a Galéria 18-ban első alkalommal kiállító Barti Magdolna grafikusművész Változás című kiállítását. Az alkotó munkásságát Garamvölgyi Béla, a XVIII. kerületi Művészeti Egyesület elnöke méltatta, melyet az alábbi bevezető mondattal nyitott: „Azt itt megjelenő képek az én szememben kis ékszerek.”

A kiállító művész több mint 13 éve készít elektrográfiákat, olyan képzőművészeti alkotásokat, melyek elektronikus médium alkalmazásával készülnek. Első közös megjelenése a Magyar Elektrográfiai Társaság 2010-es Matricák nemzetközi kiállítás megnyitójához kapcsolódik. Kezdeti művészi kísérletei a reklámmal kapcsolatos tanulmányaihoz kötődnek, s melyek inkább kapcsolódtak őbenne az alkalmazott grafikához, a plakáthoz, mint képzőművészeti kifejező formához. Ám utólag visszagondolva maga a művész is úgy véli, hogy elsősorban az eszköz, esetében a számítógép volt csak a közös pont.

̶ Munkáiban az aktuális történésekre reflektál: az emberi érzelmek, érzések és azok kiváltotta tettek, valamint a hatásukra történő cselekedetek és következmények foglalkoztatják, melyeket rendszeresen dokumentál is. Blogbejegyzéseinek kis történeteit Változás címszó alatt fűzte egymásba, majd tárta a kiállítást látogatók elé. A megjelenítettek ritkán egyértelműek, legtöbbször több rétegűek, ám az elektrográfiákon a technikai eszköz használata, alkalmazása épp ennek megmutatására irányul. A többféle réteg , forma, szín egymáshoz való viszonya, együttélése új értelmet és megfogalmazást kap. Voltaképpen a hozzáadott érték problematikájáról beszélhetünk ̶ emelte ki az értékelő.

Barti Magdolna szereti e műfajt, mert az elektrográfia számtalan lehetőséget, technikai ötvözést, keresztezést, kísérletezési lehetőséget és szabadságot ad az alkotónak. A gép által vezérelt képalkotás folyamatában a művész nem valamiféle fölturbózott képet hoz létre, hanem az alkotás folyamatát jellemző személyes érték, hang, gondolat és vonulat az, amely megjelenik és amely szabadságként értelmezhető.

Alkotómunkájában a látványos rész elég rövid. A feldolgozó szakasz: a gyűjtögetés, az információk tudatos vagy kényszerű begyűjtése, sűrítése sokkal hosszabb folyamat. A gyűjtés időszakából jelenleg, hozzávetőlegesen, 15̶ 17 ezer digitális fotót őriz, amelyek hangulata, felépítése, kompozíciója meghatározók lesznek a későbbi alkotások során. Folyamatosan figyeli, gyűjti a környezetében előforduló felületeket, tárgyakat, az emberi alkotásokat: makro- és mikroszinten egyaránt. S amikor a művészi élményanyag már annyira sok és sűrű, hogy egy csepp sem fér már bele, akkor következik be a művészi robbanás. Így van, hogy egy egész sorozat is elkészül egy nap alatt. Barti Magdolna súlyos, veretes művészete fontos üzeneteket küld mindannyiunk számára.

A kiállított művek hangulatát kiemelte Dóra Attila kortárs zeneszerző előadása. A kiállítás szeptember 4-től 28-ig tekinthető meg.

bp18.hu, Dziuba János

(A cikk forrása: a www.tovabb18.hu)

És a 10 perces interjú, meg a 10 perces megnyitóbeszéd másfél percbe sűrítve:

A bejegyzés trackback címe:

https://latszol.blog.hu/api/trackback/id/tr2214282745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása