gondolkodj képekben

L á t s z o l

Sütik karácsonyra

2019. december 23. - BartiMagdolna

Durván finom süti

Amit idén biztosan elkészítünk, családi nevén a Durván Finom Süti. Ennek a receptjét korábban itt osztottam meg: Egy sütirecept NEM CSAK húsvétra

sutis_k.jpg

--------------------------------------------------------------

Minden évben közös buli a legkisebbel a

Gesztenyés bejgli

Hozzávalók a tésztához (4 rúd):

  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,5-2 dl tej (Apránként adagoljuk a gesztenyemasszához
  • 1 rúdhoz 1db 250g-os gesztenyemassza (Lehet cukrozott, vagy cukor nélküli is. Ez utóbbit ízlés szerint édesítjük.)

Elkészítés:

A langyos tejfölben elmorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, a cukrot, a sót és a tojást, majd összedolgozzuk az élesztős tejföllel. A masszából 4 db cipót készítünk, folpackba csomagoljuk, és másnapig a hűtőbe tesszük. Én ha sietek vagyok és csak néhány órát szoktam pihenni hagyni a tésztát. Így is jó lesz, de az tészta állaga kicsit más.

Egy tálban villával összetörjük és elkeverjük a gesztenyemasszát és a tejet. A tejet lassan adjuk hozzá, figyeljük mennyit vesz fel a massza. (Ha szükséges, a cukrot is adagoljuk ízlés szerint.) Egy nagyon sűrű krémet kell kapjunk, hogy el tudjuk kenni a tésztán, de ne legyen túl híg, mert akkor a felesleges tejet kiengedi később.

Másnap lisztezett deszkán kinyújtjuk mind a 4 tésztát, és mindegyik belsejét megkenjük tojásfehérjével. A tésztára rákenjük a gesztenyés tölteléket. Feltekerjük, és mindegyik tetejét megkenjük tojássárgájával, majd ha megszáradt, megkenjük tojásfehérjével is.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelt tepsiben 15-20 perc alatt készre sütjük a bejgliket.

--------------------------------------------------------------

Idei kívánság nálunk most a

Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 40 dkg méz
  • 90 dkg liszt
  • 3-4 teáskanál szódabikarbóna
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag mézeskalács fűszer
  • 2 db tojás

Elkészítés:

25 dkg vajat és 40 dkg mézet összeolvasztunk (mikróban), nem forraljuk! Hozzáadunk 90 dkg lisztet, 3-4 teáskanál szódabikarbónát, 25 dkg cukrot, 1 csomag mézeskalács fűszert és 2 db tojássárgát. Összegyúrjuk, és alufóliában a hűtőbe tesszük 1 éjszakára.

Másnap elővesszük pár órát szobahőmérsékleten pihentetjük, hogy gyúrható legyen, átgyúrjuk, és nagy maroknyi adagokban kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra.

Felmelegítjük a sütőt 180 fokra, közben kiszaggatjuk a tésztát, sütőpapíros tepsibe tesszük, megkenjük tojásfehérjével.

Visszavesszük a sütőt 150 fokra, és betoljuk a tepsit a sütivel. Nem szabad otthagyni, mert nagyon gyorsan, 6-7 perc alatt megsül, és mehet be a következő adag.

Ha kihűlt, lehet díszíteni ízlés szerint.

Ilyet még nem sütöttem, a receptet innen vettem: Puha mézeskalács IV.

--------------------------------------------------------------

És gondolkodom még a következőn:

Diós kevert süti (bögrés)

Hozzávalók:

  • 1 bögre tej
  • 1 bögre cukor (ez lehet 2/3 vagy alig több, mint fél bögre is)
  • 1 bögre darált dió (de ez lehet darált mák, vagy akár kakaó is)
  • 1 1/2 bögre liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 sütőpor

Elkészítés:

Ez a mennyiség egy kis tepsire való. Mi legtöbbször a dupláját szoktuk elkészíteni, de ha sok másmilyen süti is van, lehet, hogy elég egy kis adag is belőle.

Szerintem ezt a fajta sütit mindenki ismeri, aki sütni szokott.

Ami esetleg érdekes lehet, hogy a keverést én kézi habverővel szoktam csinálni és a lisztet kicsit szűkebben mérem és kevesebb cukrot használok. Ettől a tészta kicsit könnyebb és habosabb lesz. És kevésbé édes. Ez utóbbi jó lehet, ha valaki még krémet, lekvárt ken rá. De tökéletes kávé, tea mellé is.

Az elkészítése roppant egyszerű. Összekeverjük a hozzávalókat és kivajazott tepsiben, előmelegített (180°C) sütőben megsütjük (kb. 35 perc).

Ebben a sorrendben szoktam adagolni keverésnél: tojást jól elkeverem a cukorral, majd a lassan adagolva a tejjel, majd a megolvasztott vajjal (ez ne legyen forró), utána apránként a dió és a liszt, valamint a sütőpor.

Így egy teljesen egynemű, folyékony masszát kapunk. Amit tepsibe öntünk és megsütünk.

(Lehet fakanállal is keverni, úgy (tapasztalataim szerint) tömörebb lesz a tészta.) Képem nincs hozzá, mert elfelejtettem készíteni.

--------------------------------------------------------------

És bár ünnepek alatt is lesznek posztok, ezzel a videóval szeretnék minden kedves Olvasómnak szép ünnepet és boldog új évet kívánni:

És Gondolkodj képekben!

A bejegyzés trackback címe:

https://latszol.blog.hu/api/trackback/id/tr8715362182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.