gondolkodj képekben

L á t s z o l

Egy könyv születésének folyamata 5 lépésre bontva

2019. november 11. - BartiMagdolna

Egy könyv tervezése, megszületése mindig izgalmas dolog, mind a megbízónak (akinek ezáltal fizikai testet ölthet egy álma) és mind a tervezőnek, aki segíthet ebben.

 De mit is takar ez pontosan? Vegyük sorba.

09_barti_magdolna_konyvtervezes.jpg

 1. MEGBÍZÁS

 A megbízó elküldi a meglévő szöveget. Ez már rengetegféle lehet. Előfordulhat,hogy kézirat, pdf, word, jpg, e-mail... Mindenféle variáció lehetséges. Ettől függ viszont az, hogy a szöveg előkészítésével mennyit kell ezután foglalkozni. Mert ezeket nem lehet egyszerűen bemásolni egy kiadványszerkesztőbe. Lehet, hogy begépelésre is szükség van, lehet, hogy csak átalakításra, hogy ne legyenek benne formázások.

 2. KORREKTÚRA

A korrektúra vagy korrektúraolvasás azt a munkafolyamatot jelöli, amelynek során a korrektor kijavítja a helyesírási, nyelvhelyességi és tipográfiai hibákat a közlésre szánt nyomtatott vagy elektronikus szövegben. (Forrás: Wikipédia/korrektúra)

 Gondolj bele! Ha te egy könyvet olvasol csak úgy szórakozásból, az mennyi időt vesz igénybe? Ráadásul, ilyenkor az emberi agy nem olvas el minden betűt. Nem ezt olvasod: A Z E M B E R T R A G É D I Á J A. Hanem ránézel, csoportosítasz, felismered és már haladsz is tovább. Ehhez képest, egy korrektor betűről betűre, helyközről helyközre, ponttól pontig M.I.N.D.E.N.T. átnéz. Van-e elgépelés, van-e elütés, van-e helyesírási hiba, nyelvtanilag jó-e az a szöveg. M.I.N.D.E.N.T!

Szerinted így mennyivel tart tovább egy könyv elolvasása?

 Ezért van az is, hogy sokszor a korrektor a díjazását a leütésekhez szabja. Ahány leütés, annyiszor X összeg. Így követhető, nincs elcsúszás. Mert, ha azt mondod, egy könyvet írtál, mennyiért nézné át? A könyv lehet 800, de lehet 120 oldalas is. Ráadásul az sem mindegy, hogy szépirodalom, vagy képregény. Ugye érzed a különbséget?

 3. TERVEZÉS

 A könyvet meg kell tervezni. Vagyis, ki kell gondolni, hogy milyen méretű legyen? Milyen legyen a betű, a szövegrészek elkülönítése, kiemelése egymáshoz képest, hogyan legyen tördelve, legyen-e közöttük plusz elem, forma, design? A design grafika, fotó, színfolt vagy mi legyen? És akkor még ott van a borító is. A képeket, a színeket, a szöveget kitalálni és összehangolni egymáshoz és a felülethez, formához képest, hogy működjön, elérje a kívánt hatást. Mindezt a célpiac, a megbízó, a versenytársak, a kultúra és egyéb felmerülő tényezők tükrében. És azért, ha tágabb értelemben nézzük, a gondolkodás, a kreatív része a munkának, nem úgy működik, hogy az ember azt mondja, hogy jó, ezen gondolkodom 8:25-től 9:35-ig és utána átkapcsol másik csatornára. Simán előfordul, hogy gondolkodik rajta utazás közben, vacsora előtt, várakozás alatt.

De nézzük tovább.

 4. TÖRDELÉS

A tördelés. Ez NEM azt jelenti, hogy az ember fogja CTRL+C, CTRL+V és kész. A szöveget sok helyen igazítani kell. Csak két egyszerű példa: ne a sorok végére essen a névelő (a, az), hanem a hozzá tartozó folytatás mellett legyen. Vagy, hogy a szövegben ne legyenek féloldalakon át tartó utcák. Ez az, amikor az egymás alatt lévő sorok úgy helyezkednek el, hogy a szóközök nagyjából egymás fölé esnek és ettől egy fehér csík alakul ki a szövegben, amit az agyunk egy csoportba rak és összeköti őket, ez pedig olvasás közben roppant zavaró tud lenni. Eltereli a figyelmet.

Ráadásul, én azt sem bánom, ha a korrektor tördelés után vet még egy ellenőrző pillantást rá. (Az ellenőrzés mindenképp ajánlott kötelező.)

5. NYOMTATÁS

 És ezek után a megfelelő formátumú képekből és szövegekből szerkesztett könyvet a nyomtatásnak megfelelő formátumban elmentve lehet átadni.

-------

ÚJ VÁLTOZÁS!!! 

Elindult az új honlapom itt: Barti Magdolna, ami annyiban érinti az itteni blogot, hogy a szakmaibb jellegű bejegyzéseket ezentúl ott fogom írni, míg ezen az oldalon maradnak az érdekességek és az élmények.

Ezért, ha ehhez a maihoz hasonló bejegyzéseket szeretnél olvasni. Az új honlapomon találod őket. Ezeknek a linkjét a Látszol Facebook oldalán fogom megosztani.

-------

És...

Gondolkodj képekben!

Addams Family, A galád család

 Már több mint egy hete láttuk az Addams Family, a galád család című animációt. Nagyon gondolkodtam, hogy mit is írhatnék róla, de végig azt éreztem, hogy nincs mit. Szerettem volna, ha áthat, de kevésnek, laposnak és darabosnak éreztem végig. Egy-két poén jó volt benne, de túl sokáig nem éltek. Jó, lehet, hogy ebben az is benne van, hogy én idáig egyetlen Addams Family verziót sem láttam. De...

Azt gondolom, a 12-es karika sem véletlen. 6-8 éves gyerekeknek ez teljesen élvezhetetlen lehet. (A múltkor a Jetikölyök című filmnél egy kb. 3 éves ült mögöttünk, aki annyira megijedt a jetikölyöktől, hogy ki kellett menniük a moziból. Talán nem véletlenül van korhatár.)

Na, de hogy írjak valami pozitívat is. Az a nyomasztó hangulat, ami mindent áthat Szerda jóvoltából ott volt mindenhol és mindig szinte. Ezt jól megoldották.

20191029_174338.jpg

És a trailer:

-------

Még egy ÚJ VÁLTOZÁST meg kell osztanom. Elindult az új honlapom itt: Barti Magdolna, ami annyiban érinti az itteni blogot, hogy a szakmaibb jellegű bejegyzéseket ezentúl ott fogom írni, míg ezen az oldalon maradnak az érdekességek és az élmények.

-------

És...

Gondolkodj képekben!

 

"Nektek tetszik?"

Biztosan sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, amin be kell valljam, én újra és újra elcsodálkozom, hogy a grafikus munkáját, terveit a valaki posztolja a közösségi médiában, egy-egy csoportban és felteszi a nagy kérdést: "Nektek tetszik?" Esetleg, melyik tetszik, hogy tetszik?

Ez engem mindig meglep.

Miért?

1. Ha felkérsz egy grafikust, akkor azért őt kéred fel, mert megbízol a tudásában. Nem? (Ha házat építtetsz, az építész terveit is kiposztolod?) Vagy a sarki péktől elkéred a receptjét és körbeviszed?)

2. A Pisti a szomszédból, az Éva a jógaóráról és nagy valószínűséggel a nagyi sem a tartozik a célcsoportodba. Akkor teljesen mindegy és irreleváns, hogy nekik tetszik-e vagy sem az a kép vagy logó. 

3. A lényeg, hogy az általad megszólítani kívánt közönség értse és átérezze azt az üzenetet, amit küldeni szeretnél.

4. Ebből a szempontból az is lényegtelen, hogy a te kedvenced a lila szín, a logódba pedig még egy lila pötty sem került bele. Ha a Fradi szurkolókat akarod megnyerni, nem akarsz nekik lila mezt eladni, ugye?

5. A másik dolog, hogy ha egy arculatból kiragadsz egy elemet és azt "zsűrizteted", megint zsákutcába indultál. Gondolj bele! Kiteszel egy gyerekrajzot közszemlére, mondván, hogy mit szólnának, ha az lenne a plakáton. Lehet, hogy lesz, aki felháborodik. Biztos olyan is lesz, aki aranyosnak találja. Sokaknak nem mond semmit a rajz. De ha elmondod, hogy gyerekrajz pályázatról van szó és az egész design a gyerekrajzok körül forog, aminek ez és ilyen körülményei voltak és meg is mutatod... na, az már egészen másképp hat.

6. Azt is gondolom, hogy a különálló látványelemek összetartozhatnak, sokszor teljesen felismerhető módon. (Nézz meg egy OTP irodát, egy T-mobile ügyfélszolgálatot!) Ettől lesz az egész beazonosítható, ettől rögzül a fejekben. Van az elemek között felismerhető kapcsolat és akár rangsor is.

 7. És ráadásul ezeknek az elemeknek a megjelenítése kultúránként változhat. Ami nálunk jó, Kínában vagy Dubajban már használhatatlan esetleg.

Ezért, ha bizonytalan vagy, inkább kérdezd meg a grafikusodat, hogy mit miért csinált. Örömmel fog a munkájáról mesélni, ráadásul ez a te munkáid is egyben. És biztosan nem azt fogja mondani, hogy azért, mert: "Neki ez tetszik".

tetszik.jpg

 

-------

Még egy ÚJ VÁLTOZÁST meg kell osztanom. Elindult az új honlapom itt: Barti Magdolna, ami annyiban érinti az itteni blogot, hogy a szakmaibb jellegű bejegyzéseket ezentúl ott fogom írni, míg ezen az oldalon maradnak az érdekességek és az élmények.

-------

És...

Gondolkodj képekben!

Sóskút és környéke

A hétvégén Sóskúton és környékén kirándultunk. Tulajdonképpen három helyet néztünk meg, az első Sóskúton a Kálvária domb és annak az oldalában egy bányászat eredményeképp ott maradt sziklatömbös lyuk a falban. A  másik körülbelül ezzel szemben az út túloldalán egy elhagyott kisméretű kőbányában. Majd a végén felmásztunk a  Nyakaskő egyik oldalánál, ott át a másikra és a következő sziklára és a Száz lépcsőn le. Na, ez utóbbi meredek volt. :) Erről hoztam képes beszámolót.

Kálvária

Elhagyott kőbánya

Nyakaskő

-------

Még egy ÚJ VÁLTOZÁST meg kell osztanom. Elindult az új honlapom itt: Barti Magdolna, ami annyiban érinti az itteni blogot, hogy a szakmaibb jellegű bejegyzéseket ezentúl ott fogom írni, míg ezen az oldalon maradnak az érdekességek és az élmények.

-------

És...

Gondolkodj képekben!

Megnéztük a Jetikölyök című animációt

Már tavasz óta vártam ezt az animációt. Ennek az egyik oka, hogy az Így neveld a sárkányodat készítőitől érkezett. A másik, hogy nagyon kíváncsi voltam az érzelmi világára, hangulatára. Tegnap megnéztük.

20191023_123638.jpg

A történet Sanghajból indul és ahogy a trailer alapján számítani is lehet rá érzelmes, kicsit szormorkás alaptörténetre készülhetünk, mivel a fő motivációt Yi apukájának a halála adja. Ez mozgatja a főszereplő tetteit, ez vezeti végig a többi főszereplővel egészen a Himalája csúcsáig.

Aki, kicsit érzelmes és érzékeny típus, azt biztos megérinti majd a film alaphangulata. Amiből sokszor felráz és kiugraszt a humor. A történeten nem kell sokat gondolkodni. Már előre tudható, hogy mi lesz a vége az egésznek. Ami számomra nagyon érdekes, az a karakterek viselkedése, hogy hogyan változik a megjelenésük, a viselkedésük a belső változásuk hatására. Hogy a különböző hangulatokat, egyéni jellegeket, hogyan jelenítik meg képekben.

Még mindig lenyűgöz újra és újra, az a természet megrajzolása, hogy sok helyen már szinte azt gondolom, ez így valóban létezik. Ami még engem szórakoztat filmnézés közben, hogy hogyan kerülnek elő más, korábbi filmek karakterei, azok mozgása, viselkedése, tulajdonságai. Ilyen szempontból érdemes megfigyelni például a kis Jetit, de a doktornőt is (ha valaki nagy animáció fogyasztó).

De lehet csak egyszerűen kikapcsolni és élvezni a filmet.

Ha pedig valaki konkrét nevekre kiváncsi, a film rendezője Jill Culton (Nagyon vadon) a társrendezője Todd Wilderman (Trollok, Croodék), a producer Suzanne Buirgy (Kung Fu Panda 2, Végre otthon!) az executive producer pedig Tim Johnson (Túl a sövényen, Végre otthon!, Z, a hangya).

És végül a trailer:

-------

Még egy ÚJ VÁLTOZÁST meg kell osztanom. Elindult az új honlapom itt: Barti Magdolna, ami annyiban érinti az itteni blogot, hogy a szakmaibb jellegű bejegyzéseket ezentúl ott fogom írni, míg ezen az oldalon maradnak az érdekességek és az élmények.

-------

És...

Gondolkodj képekben!

Csütörtökön

Egy kicsit besűrűsödtek a dolgok mostanában. Hiába dolgozom gépen, még nem sikerült ide eljutnom kicsit hosszabb időre.

De holnap kikapcsolódunk. :) Egy új mesefilmet, animációt nézünk meg a moziban. Már tavasz óta várom. Valószínűleg én vagyok az egyetlen a családban. :D A többiek meg eljönnek velem.

Szóval, csütörtökön erről a mesefilmről fogok írni.

-----

És Gondolkodj képekben!