gondolkodj képekben

L á t s z o l

Így neveld a sárkányodat 3. - gondolatok

2019. március 18. - BartiMagdolna

Mi is eljutottunk az új sárkányos filmre. Ó, tudom, tudom már sokan, nagyon sokan látták. De végre mi is megnéztük több hetes tolódás után.

mozi.jpg

Rögtön elsőre jöjjön itt egy érdekes kedvcsináló, ami nekem nagyon tetszett. Ahol Kit Harington (Trónok harca) "kalandja" látható Fogatlannal:

Ennek fényében megnézni az eredeti és a szinkronhangokat is:

Hablaty - Jay Baruchel - Hamvas Dániel

Astrid - America Ferrera - Csifó Dorina

Mogor - F. Murray Abraham - Barbinek Péter

Valka - Cate Blanchett - Kéri Kitty

Takonypóc - Jonah Hill - Berkes Bence

Kőfej - Kristen Wiig - Berkes Boglárka

Fafej - Justin Ruple - Baráth István

Halvér - Christopher Mintz-Plasse - Morvay Bence

Bélhangos - Craig Ferguson - Besenczi Árpád

Eret - Kit Harington - Czető Roland

Pléhpofa - Gerard Butler - Rosta Sándor

Ack - Robin Atkin Downes - Varga Rókus

Griselda - Julia Emelin - Makay Andrea

Flegma - Ashley Jensen - Kokas Piroska

Fiatal Hablaty - AJ Kane - Maszlag Bálint

Ragnar - Ólafur Darri Ólafsson - Schneider Zoltán

Csagatáj kán - James Sie - Maday Gábor

Modorgóc - David Tennant - Péter Richárd

És így talán érdekes meghallgatni egy angol nyelvű előzetest is:

A következő pedig egy magyar nyelvű. Amit azért gondoltam még ide betenni, mert akit érdekelnek a képi világ divatjai itt is felfigyelhet rájuk: a házak és az új sárkányvilág élénk sokszor világító színeit nézve. Ami hihetetlen jó szerintem, hogy ízléses (már ha mondhatok én ilyet egyáltalán). Nincs túltolva, nem lett neon minden. Megmaradtak önmaguk, de van új színfolt. Jó hangsúllyal és mértékkel. Ezekért is érdemes ilyen filmeket nézni.

És ha valaki pedig nem látta volna az eddigi részeket, itt egy kis szűk összefoglaló:

És, hogy lesz e folytatás? Nem tudom. Azt mondják, ez a befejező rész. De az alábbi előzetesben 0:17-nél van egy jelenet, ami nem szerepelt a filmben (persze, ennek bármilyen oka lehet). Ebben a jelenetben Hablaty már felnőtt férfi, mellette pedig Fogatlan vár a jelzésére, hogy valami történjen.

A másik, ami elgondolkodtat, a mostani rész befejezése.

Aki eddig még nem látta, de meg szeretné nézni, ne olvasson most tovább!

Én, ha nem szeretnék több részt, abbahagytam volna a filmet akkor, amikor Fogatlan és a többi sárkány elmennek az új helyre, és mindenki szomorú, sírdogál. De a film továbblép eggyel. Hablaty és Astrid a gyerekeikkel együtt újra találkozik Fogatlannal, a lány sárkánnyal és az ő gyerekeikkel egy kis szigetnél. A kis sárkányok nagyon aranyosak egyébként. Hogy mi merre van, és vajon hol járnak, nem derül ki a köd miatt.

És még két momentum, ami nem hagy nyugodni. Az előzetesben is, a filmben is egyfolytában azon van a hangsúly, hogy van egy világ valahol, ahol a sárkányok stb. stb. és Hablaty küldetése, hogy ezt a világot felfedezze. Ez az ő sorsa, de eddig ez nem teljesült be. Jó, ellátogatott oda, beugrott egy fél órára, de tényleg csak ennyi lenne?

A másik, hogy hová lett Mogor a sárkányvadász? Leesett. Ennyi. Jó, tudom, ez nem egy horrorfilm.

Persze, ez mind csak fikció. Mondjuk úgy, hangosan gondolkodtam.

Különben is, ha DeBlois, a film rendezője azt mondja, hogy ez a befejező rész, hinnünk kell neki. Azért, én még kapcsolódó történeteket simán el tudnék képzelni.

 ----------

És tudod...

Gondolkodj képekben!

Gyere és kövesd az Instagram oldalamat is: Barti Magdolna (Látszol) Instagram

"Csak alszom" - interjú Márton Andrással

Legtöbben a KFT zenekar dobosaként ismerik, de talán azt kevesebben tudják, hogy nem csak zenél, de komoly látványmunkákat is végez, mind a KFT zenekar koncertjeinek megjelenésével, mind más területeken. Több honlap ötlete és megvalósulása is az ő érdeme. Vagy a Szépművészeti Múzeum megbízásából, az ötlete nyomán jött létre egy a "Mesterművek a Szépművészeti Múzeumban" című CD gyűjtemény, ami 314 műtárgyat mutat be és a néző interaktív módon ismerkedhet velük.

Az "Egy portrékép, 5 kérdés" sorozat következő szereplője: marci_18_color_retouch_eventbrite.jpg

Márton András

Fotó: Gáspár Andi Lilikoi (lilikoiphotography.com) 

Barti Magdolna: 1. 5 kérdésbe nem sok minden fér bele, ezért rögtön arra kérdeznék rá, amire én a leginkább kíváncsi lennék. Hogyan működik benned ez a rengeteg dolog, hogyan férnek össze? A színpadi látvány megtervezése, a díszleten, a fellépőkön át a fényekig. A zenélés, zeneírás. Az írás, ami nem merül ki dalszövegek írásában. És ehhez még hozzájön a programozás, az online felületek kinézetének megtervezése, ahol nem csak a megrendelő, a cél a fontos, de nagyon erős szempont, hogy a felhasználó fejével is kell tudni gondolkodni. Ez mind más és más terület? Vagy esetleg ugyanaz más formában?

 Márton András: Egyrészt a felsorolt feladatok közül azért nem mindent magam végzek el, ráadásul nem egyszerre történik minden. Bár az is néha sok tud lenni, ami mégis összeér és arra nem is emlékszem, lett volna olyan, hogy egyszerre csak egy dologra koncentráltam volna. Ez így alakult – vagy így alakítottam – és kész. Azt hiszem, ezt – pontosabban magamat – már régen elfogadtam ilyennek és van is benne élvezet. Másrészt ezek, mondjuk úgy: súlyos szavak: színpadi látvány, írás, programozás stb. Külön-külön mind egy-egy életművet sugall, ami enyhén szólva sincs így. Írtam néhány dalszöveget, meg pár egyéb szöveget, lefordítottam a Beatles szövegeket, megterveztem néhány KFT-koncert látványát, de azokat is bizonyos korlátok között és másokkal, ami pedig a programozást illeti, annak a koncepciójában, tervezésében vettem részt. Ezek mind jól sikerültek, de egyenként sokkal kisebb jelentőségűek, mint, amit ilyen megfogalmazásban sugallnak. Ja, és gyakran a megrendelő és a felhasználó is én vagyok, vagy én képviselem mindkét oldalt.

 

KFT - Bál az Operaházban 30! - részlet 

B. M.: 2. Hogyan tervezel meg egy ilyen nagy koncert látványképet, hogyan áll össze a "show"? Mesélnél kicsit a folyamatról?

 M. A.: Ritkán adódik komolyabb kihívás. Legutóbb 2014-ben, az Operaház felkérésére adott Bál az Operában 30! koncertünk volt ilyen. Azt kértem, hogy használhassuk a díszletekből, a jelmezekből, felkérhessünk a Nemzeti Balett és az Operaház társulati tagjai közül szereplőket. Ezt Ókovács Szilvesztertől meg is kaptuk. Olyan műsort, dalokat és színpadi megoldásokat javasoltam a zenekarnak, amelyeket az utolsó részletig az Operaházra gondoltam ki, figyelembe véve a hely auráját, adottságait. Miután az alapokat mindenki elfogadta, több hónapon át írtam a forgatókönyvet, amelyben balett-táncosok, valós idejű festménykészítés, egy gyerekkórusra átdolgozott dal, kutyafejmaszkok és sok egyéb műsorelem helyet kapott. (Akit érdekel, megnézheti a kiadott DVD-n vagy egyes részleteket a youtube-on). A színpadképet a Szkéné színházbeli, 1982-es előadássorozatunkat megidézve rendeztem be. Két statikus teret alakítottam ki a két felvonáshoz, mindkettőben elhelyeztem néhány önálló játékteret a táncosoknak, színészeknek, vendégművészeknek. Ésatöbbi-ésatöbbi. A legnagyobb kihívást azt jelentette, hogy mindössze a koncert napján tudtunk próbálni néhány órát a szereplőkkel és a technikával az Operaház színpadán. Ezért a legapróbb mozdulatot is előre megterveztem, amihez kis számításokra volt szükség. Ugyanis csak otthon, egy kb. 4x4 méteres szobában tudtam lejárni mindent, arányos apró léptekkel és arányos időzítésekkel. Közben nem hibázhattam, mert az ötven-hatvan közreműködővel, plusz a technikai stábbal már nem lehetett próbálkozni a helyszínen, gyakorlatilag mindennek elsőre működnie kellett. Talán mérnem kellett volna az adrenalin szintemet ebben az időszakban.

 B.M.: 3. Térjünk át az egyik legaktuálisabb dologra jelenleg. Szívgárda. Megjelent az első szólóalbumod. Miért most? Miért nem korábban?

 Márton András: Most tudtam elegendő időt szánni rá a KFT koncertjei és egyéb teendői közepette (’82 óta én tartom kézben az együttes szervezési, produceri, kiadói tevékenységeit) és voltak közben mások is, mint a Sc.Art együttes, amit tíz éve alapítottam, meg pár egyéb nagyobb lélegzetű dolog. Az alapok persze már ott fortyogtak évtizedek óta.

 B. M.: 4. A honlapodon ezt találtam a lemezen szereplő szövegekkel kapcsolatban:

"A dalszövegek érzelmi lenyomatok, a mindennapokból elcsent foszlányokkal, a szövetbe beleolvadó, alig észrevehető képekkel a Beatlestől, Harry Potteren át sokak számára ismerős, mindennapos tapasztalatokig. (Remélem, elég talányosan fogalmaztam.). Ez az egész lemezkészítés nekem nem olyan volt, hogy elmész valahová a dolgodra, megcsinálod és hazamész. Kavarog benned minden hónapokon át, míg a határidő be nem fejezteti veled."

 Hónapokon át kavargó foszlányok, lenyomatok, alig észrevehető képek. Valahogy úgy látom ezt a folyamatot, hogy van a külvilág, tele ingerrel, információval, amik tudatosan vagy kevésbé tudatosan elérnek téged. Te pedig mintegy szűrőként engedsz magadba belőle cseppeket, vagy akár merőkanálnyi adagokat. Ezek pedig a belső tartályodban összegyűlve, keveredve hoznak létre valami újat, és mikor már betelt a tartály, "kénytelen" vagy kiborítani, kiüríteni. Ekkor születnek az alkotások, a dalok. Persze, aztán ezeket még lehet, finomítani, csiszolni itt-ott, "míg a határidő be nem fejezteti veled". Így működik? Vagy van olyan, hogy leülsz és adott egy téma, mondjuk a "Ctrl billentyű kék fénye" (bocsánat, de "kézenfekvő" példaként jött spontán) és akkor írsz róla?

 M. A.: Ehhez nem tudok mit hozzátenni. Fogalmazhatnék másképp, bővebben, részletesebben, de nagyjából ugyanígy tudnám elmondani most is. Viszont ez nem valami különös folyamat. Aki létrehoz valamit, az azt hiszem, ezen megy keresztül. A határidő bizonyára nem mindenkinél annyira „inspiráló”, mint nálam, de őszintén szólva főleg ezt hallom az ismerősöktől is. Ctrl-billentyűvel nem próbálkoztam, az a néhány dalszöveg, amiket írtam, más érzetekből, képekből táplálkozik.

B. M.: A "Csak alszom" című dal hivatalos klipje október óta látható. Ahogy olvastam, egész nagy és komoly stábbal készült. A forgatókönyvet Karsai Kata írta és együtt rendezték Erdész Tamással. De ez mégis a te dalod. Hogyan működött ez az egész, teljesen szabad kezet adtál mindenben, vagy szorosan részt vettél a klip kitalálásában, létrehozásában is, nem csak mint szereplő, de mint ötletadó is? Hozzám mondjuk nagyon közel áll ez a képi világ és hangulat, de te az elején hasonlóképpen képzelted el?

 M. A.: Volt ugyan konkrét elképzelésem a klip tartalmára, de amikor Kovács Levente – aki társproduceremként az egész lemezkészítésben sokat segített – összehozott Katával, az első beszélgetések után elhatároztam, hogy mindössze két kitételt teszek, azon túlmenően teljesen rá és az általa választott stábra bízom magam. (Mindenkit nem tudok felsorolni itt, a videó mellett ott vannak, de legalább ifj. Hámory Csabát, az operatőrt hadd emeljem még ki.). Akkora lendületet, szellemi erőfeszítést és elkötelezett hozzáállást éreztem mindenkin, hogy hiba lett volna ezt megtörni. Ezt garanciának is láttam arra, hogy a maximumot hozzuk ki a lehetőségekből. A Magyar Klipszemle visszaigazolta ezt a sikert, a hat legjobb rendezés közé válogatta be a zsűri hatszázvalahány alkotásból.

 "Csak alszom" hivatalos klipje

B. M.: Tudom, hogy 5 kérdésről volt szó, de szeretnék még egy hatodikat. Lesz bemutatója a lemeznek, tervezel így egyben ezzel az anyaggal fellépést? Vagy csak KFT koncerten hallhatunk esetleg egy-egy dalt?

 M. A.: KFT-koncerteken biztosan nem játsszunk ezekből a dalokból, nem keverünk a műsorba önálló produkciókat senkitől. Fellépést tervezek, de a tervezés hosszabb időt vesz igénybe, akkor állok színpadra, ha maradéktalanul elégedett vagyok a megvalósítással. A második félév előtt ez nem várható. Addig laza beszélgetős programokat szervezünk, amelyeken a Szívgárda készítésének részletein, zenekari történeteken és a különféle dolgaimon szórakozhatnak a résztvevők. Az elsőre a budapesti Béterv lakásétteremben kerül sor március 29-én:

http://beterv.hu/cpg/212500/UJ-SzemTanu-Idoutazo-vacsora

 B. M.: Köszönöm szépen a válaszokat! További sok sikert kívánok és erőt az alkotáshoz!

 Ha többet szeretnél megtudni Márton Andás tevékenységéről, a honlapján találsz még érdekes dolgokat: Márton András honlapja (KATT) http://www.martonandras.hu

A Szívgárda CD-t pedig itt tudod megrendelni: http://bit.ly/szivgarda

(A fotó és képanyagok Márton András engedélyével kerültek itt felhasználásra.)

----

Itt találod a többi interjút: EGY PORTRÉKÉP, 5 KÉRDÉS (Kattints!)

 ----------

Gondolkodj képekben!

Gyere és kövesd az Instagram oldalamat is: Barti Magdolna (Látszol) Instagram

Nyitott szemmel, emelt fejjel...

Egy fontos beszélgetésről indultam haza, mikor arra gondoltam, hogy gyalog megyek egy darabon. Akkor találkoztam szembe velük. Szinte örömtáncot lejtve vettem elő a fényképezőgépemet a táskából és kezdtem fotózni. Jó volt látni ezeket a kis szobrokat élőben is. Rengeteg képet láttam már róluk, rengeteg cikket olvastam velük kapcsolatban és most, néhány napja, arra jártam és észrevettem őket. Teljesen véletlenül. 

Vigyorogva néztem körbe a világra. Kérdő tekintettel: Látjátok, látjátok?

És tudod mi döbbentett le? Nem látták. Ott mentek el mellettem, mellettük... és fotóztak mindent. Épületeket, Dunát, hajót, de ezeket a szobrocskákat míg ott voltam vagy negyed órát senki nem vette észre. Pedig volt forgalom.

Én nagyon örültem nekik. Aztán mentem tovább a napsütésben.

----------

Gondolkodj képekben!

Gyere és nézz rá az Instagram oldalamra is, ahol hetente több képet és gondolatot is megosztok: Barti Magdolna (Látszol) Instagram

A MNB logója (1945)

Van egy korábbi, egy nem olyan régen leváltott és egy mostani logója az MNB-nek, amit a neten találtam.

                           korábbi logó                                      modern, már leváltott változat

 mnbregireg.jpgmnbregi.jpg

 

ujmnb.jpg

jelenlegi logó

(forrás: MNB oldala, internet)

De ami számomra nagyon izgalmas, ezeket együtt látni az 1945-ben használt logójukkal, amit a Tízezer Pengőre is rányomtak.

20190223_084636.jpg

20190223_084727.jpg

Mit gondolsz? Melyik van közelebb az Intézmény üzenetéhez, feladatköréhez, múltjához és jelenéhez egyaránt?

Még érdekesség, bár a frissülés nem mindennapos egy angol nyelvű pénzügyekkel foglalkozó oldalon fel vannak sorolva a világ központi bankjai a logójukkal együtt: World Central Banks

----------

Gondolkodj képekben!

Gyere és kövesd az Instagram oldalamat is: Barti Magdolna (Látszol) Instagram

vagy likeolj a Facebookon  Látszol Facebook (Kattints)

Bélyegek borítékkal és a sorozat kiadásának első napjai (1985)

Kicsit nosztalgikus hangulatban vagyok néhány napja, talán a közelgő születésnapom teszi. Ilyenkor jólesik egy kicsit elvonulni a nagyvilágtól, és befelé nézni. Átértékelni, kidobni, amire már nincs szükség, hogy aztán erővel, energiával töltődve indulhassak neki az Útnak.

Szóval, ebben a hangulatban kezdtem el átpakolni megint itthon a dolgokat. (Amiket... "apáink, apáinak, apái" és ugye, "Mi mind egyéniségek vagyunk.") Na, szóval a  Brian élete kitérő után, jöjjenek a bélyegek. A kiadó a Magyar Posta természetesen. Ma is vannak sorozataik. Hogy őszinte legyek, nem igazán követem, csak mikor sorba kell állnom hosszan, szoktam rácsodálkozni ezekre. Aztán veszek egy előnyomtatott borítékot. Ebből gondolom látszik, hogy nem az én gyűjteményem darabjai ezek, de ma már az én emlékeim is. Ma már, mert akkoriban inkább az óvodai élettel voltam elfoglalva.

Nekem a képi, grafikai megoldások szempontjából érdekesek ezek.

----------

Gondolkodj képekben!

Gyere és kövesd az Instagram oldalamat is: Barti Magdolna (Látszol) Instagram

vagy likeolj a Facebookon  Látszol Facebook (Kattints)

Heavy túra (filmajánló)

heavy_tura_b1_poszter_ok_small.jpg

 

HungariCom jóvoltából jutottam el a Heavy túra vetítésére, ami a Nyolcadik Finn Filmnapok nyitófilmjeként mutattak be és a nagyközönség elé most február 28-ától kerül. A vetítésen ott volt a film két rendezője is.

ht.jpg

Juuso Laatio és Jukka Vidgren

És nézzük a filmet!

"Jobb néha befosni, mint székrekedéssel küzdeni." Ez a mondat volt az, ami feloldotta közönséget a tizedik perc környékén. Innentől kezdve, már laza szórakozás és nevetés volt szinte végig. Persze, azért kellett a drámai szál is, de olyan könnyen haladt tovább a film és nem hagyta a nézőt elsüllyedni, és tovább dagonyázni benne, hogy szinte alig vettem észre a súlyát. Ráadásul továbbvitte a szálat, szinte már groteszk humorral, ami a metál világához teljesen jól kapcsolható volt. Egyébként ez a szemléletmód, a "tipikus" szereplők "tipikus" helyzetben történő kifigurázása végigkíséri az egész filmet. Akár vehetnénk társadalomkritikának is, ha nem szórakozni ültünk volna be a nézőtérre.

Mivel egy metál zenekarról szól a film, kellett bele zene is, ami nagyon jó lett, és az elejétől fogva vitt végig a filmen. Ez tulajdonképpen nem meglepő, mert a film zenéje Lauri Porra nevéhez kötődik, aki jelenleg is a Stratovarius nevű finn zenekar basszusgitárosa, és több másik film zenéjéhez volt már köze szerzőként.

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom az egészet, az valahogy így szólna:

Hétköznapi történet, kaland, dráma, szerelem és nevetés minden mennyiségben... ja, és amíg ki nem felejtem:  metááááááhhhgrrrhhhl.

És akinek ez még mindig kevés lenne, itt az előzetes és film hivatalos összefoglalója:

KÖZÖNSÉGDÍJ - Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál 2018.

"A falu lúzere, Turo (25) életének egyetlen öröme az általa vezetett helyi metal zenekar, az Impaled Rektum (Felnyársalt Segg). 12 éve játszanak együtt haverjaival anélkül, hogy egyetlen fellépésük is lett volna. Egy nap, legnagyobb meglepetésükre, a híres norvég metál fesztivál főnöke áll a falusi próbatermükként szolgáló rénszarvas feldolgozó üzem bejáratánál. Itt az alkalom, most vagy soha! Odaadják neki demo kazettájukat és már terjed is a faluban a hatalmas sikerű fesztivál fellépés híre. Népszerűségük hirtelen az egekbe ugrik, míg a cél egyre távolodik a lehetetlennek tűnő küldetés során. A rettenetesen félresikerült próbafellépés után az Impaled Rektum feloszlik, de csak azért, hogy újra összeállhassanak, és meg se álljanak a végső cél eléréséig."

HEAVY TÚRA Eredeti cím: HEVI REISSU Angol cím: Heavy Trip Finn, feliratos, vígjáték, 90 perc

Rendező: Jukka Vidgren & Juuso Laatio Főszereplők: Johannes Holopainen, Minka Kuustonen & Ville Tiihonen Író: Juuso Laatio, Aleksi Puranen, Jari Rantala, Jukka Vidgren Producer: Kaarle Aho, Pilvi Kuusrainen, Kai Nordberg Eecutive Producer: Nadia Khamlichi, Adrian Politowski, Bastien Sirodot Zene: Lauri Porra Operatőr: Harri Räty Vágó: Kimmo Taavila

A film 2019. február 28-tól látható a mozikban.

(szponzorált tartalom)

----------

Gondolkodj képekben!

Gyere és kövesd az Instagram oldalamat is: Barti Magdolna (Látszol) Instagram