gondolkodj képekben

L á t s z o l

L á t s z o l

Tudtad, hogy a Pixar rövidfilmek tulajdonképpen kísérletezések?

2019. március 25. - BartiMagdolna

Nagyon szeretem a Pixar filmeket. Ezen belül is mindig keresem az úgynevezett short-okat.

Te tudtad, hogy ezek a rövidfilmek kísérletezések? Az élvezeten túl azért is készülnek, hogy az addig használt, de már kevésnek tűnő megoldásokat, technikákat továbbfejlesszék, és mindezeket, ne a nagy filmek készítésénél kelljen kitalálni. Egy-egy ilyen játékos kísérlet költsége megközelíti a 2 millió dollárt. (Nos, igen... ki mennyit szán kísérletezésre, fejlesztésre.)

A rövidfilmeket az 1980-as években kezdték készíteni. Ezek első részei voltak a Luxo Jr., a Red álma.

 De 1989-ben leálltak a készítésükkel. Az ezekre szánt költséget inkább bevételt hozó reklámra és az éppen készülő nagyfilmre költötték.

Csak a Toy strory bemutatója után döntöttek ismét úgy, hogy megint eljött az ideje a rövidfilmek gyártásának. Ami most már nem csak a kísérletezésnek, de az új, kezdő rendezők számára is jó terepet biztosított, akik később, remények szerint, majd a nagyfilmeket is rendezik.

Így készült el  a Geri sakkozik, ami az 1998-ben bemutatott Egy bogár élete kísérőfilmje, és a második generációs rövidfilmek első darabja lett. Min akartak javítani? Az ember, az arc, a kéz, a haj, a bőr, a ruhák felületének kidolgozásán.

A kísérletezés és a tanulás mind jó cél volt, de két fő eredményt hoztak végül a rövidfilmek a Pixarnak. Az egyik, hogy egy plusz bónuszként fogadták a mozilátogatók a nagyfilmek előtt. Ez egy külső eredmény. A másik pedig egy belső, a stáb felé közvetített üzenet, hogy a Pixarnak igenis fontos a művészet. Mivel ezeknek a filmeknek nincs kereskedelmi értékük, így azokat az alapértékeket testesíti meg, amiért az egész Pixar létrejött.

Szerintem mindenképp érdemes volt újra elkezdeni.

Végül egy kis összefoglaló a Pixar filmekről:

 

És az egyik kedvenc rövidfilmem: 

 ----------

És tudod...

Gondolkodj képekben!

Gyere és kövesd az Instagram oldalamat is: Barti Magdolna (Látszol) Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://latszol.blog.hu/api/trackback/id/tr5214686546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása