gondolkodj képekben

L á t s z o l

L á t s z o l

Nem kell mindenkinek logó

2019. augusztus 01. - BartiMagdolna

mit3.jpg

Sok helyen találkozom azzal a jelenséggel, hogy emberek beírnak csoportokba, mondván: "Sziasztok! Most indulok és szeretnék egy logót magamnak.". Vagy ami még hajmeresztőbb számomra, és biztos én vagyok az UFO, amiért nem értem, de olvastam már olyat is, hogy: "Sziasztok! Indítanék valami online vállalkozást. Van ötletetek, hogy mi legyen az? Meg valaki segítene készíteni hozzá honlapot, logót, arculatot?" Ezt én nem értem.

Gondolj bele!

Bemész egy étterembe, mert nagyon éhes vagy, vagy nem is vagy éhes, de sejted, hogy egy óra múlva az leszel és azt mondod a pincérnek, hogy hozzon valami ennivalót. Nem tudod mit, valamit.

Na, ilyen esetben lehet, hogy a pincér kihozza neked a legcsillagosabb Michelin menüt, megtoldva még kettővel. Vagy azt mondja, jó hát nézzünk valamit. Végigmér, van már tapasztalata, emberismerete, "jó lesz ez" jelleggel, kihoz egy Bécsi szeletet, mert az már mégiscsak valami. Még az is előfordulhat, hogy kapsz egy pohár vizet és egy étlapot. Dönts te! Majd, ha döntöttél szólj! Vagy egyszerűen elküld. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy nem leszel elégedett egyik megoldással sem teljesen.

Egy bármilyen tervező nem jós, nem kuruzsló, nem látnok és még csak nem is az X-aktákból jött. Ha nincs semmi útmutatód, nem tud számodra 100 %-ig megfelelőt tervezni.

Ezért szoktak Brief-et kérni, ami elsőre lehet, hogy ijesztőnek hangzik, de korántsem az ördögtől való dolog. Egy összefoglaló leírás arról, hogy mit szeretnél és magadról (a cégedről) - azért, hogy ahova idegenként bekopogtál, már ne legyél idegen -, a szóban forgó termékedről, határidőkről, elvárásokról, esetleges szűkítő körülményekről (pl.: költségek), célközönségről, előzményekről és akár ez még bővíthető is projekttől függően.

Te jó ég! Mennyi idő ezt összerakni!

Igen. Idő. De sok plusz kör, mellékút és keserűség (finoman fogalmazva) megelőzhető vele. És az sem árt, ha már az elején írásban rögzítésre kerülnek a dolgok. Idő a megrendelő részéről és a tervező részéről egyaránt és egyébként érdemes együtt összeállítani, mert egyrészt, akkor már az első órában kiderül, hogy egy hosszú távú közös munka működhet e majd. Másrészt, rengetegszer van az úgy, hogy a megrendelő egész mást gondol egy-egy kifejezés kapcsán, mint egy szakmabeli. Ezeket jó az elején tisztázni.

 

Szóval, ha étterembe mész ne rendelj "valamit"! Jó étvágyat!

----------

És tudod:

Gondolkodj képekben!

Gyere és kövesd az Instagram oldalamat is: Barti Magdolna (Látszol) Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://latszol.blog.hu/api/trackback/id/tr1114927946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása