gondolkodj képekben

L á t s z o l

L á t s z o l

Ó ... IÓ ... CIÓ ... ÁCIÓ ..., néhány játék VARIÁCIÓ a vakációra

2019. június 27. - BartiMagdolna

Már mindenhol hivatalosan is lezárták a 2018-2019-es tanévet. Megvoltak a tanévzáró értekezletek, az összesítések, az utolsó tanakodások és ezek záró pontjaként végül kiosztották a bizonyítványokat.
De még egy utolsó pillantást vessünk a kiosztott kemény fedelűre, mielőtt elsüllyesztenénk olyan mélyre, hogy a szeptemberi kezdésnél is éppen, hogy csak megtaláljuk majd. Ki mit lát benne? Milyen jegyek, osztályzatok sorakoznak aktuálisan ott? Vajon kit lep meg? Van olyan, aki elcsodálkozik rajtuk egyáltalán? Szeretném azt hinni, hogy nem túl sokan. Hiszen, ez egy egész év munkája. Gyereké, tanároké, szülőké egyaránt és nem most, az utóbbi pár napban születtek. Egy összesítő, talán egy összefoglaló arról, milyen volt az elmúlt kilenc hónap.
Kinek könnyebb, kinek nehezebb, de ez nem csak a lexikális tudást, a tananyag visszabiflázását jelenti. Jó esetben mutatja a diák lelkiállapotát, tükrözi a pedagógus munkáját, és egyfajta átvitt értelmű képet mutat gyerek és szülő kapcsolatáról egyaránt.

Ezek a jegyek nem most születtek. Hosszú idejű munkát vagy épp annak hiányát mutatják. Ezért talán nem is úgy fontosak, ahogy azt először gondolnánk.
Mert nem jelenthet meglepetést az épp aktuális számsor abban a kemény fedelű könyvben. Nem lehet a teljes felelősséget a gyerekre hárítani. A teljeset nem.

Végre itt a vakáció, hagyjuk magunkat lélegezni, élni.

Szóval, Ó ... IÓ ... CIÓ ... ÁCIÓ ..., néhány játék VARIÁCIÓ a vakációra, ha mégis esne az eső. Nekünk ezek jöttek be itthon többek között.

Egy örök "klasszikus" nem csak gyerekeknek, az UNO kártya. Nagyon izgalmas tud lenni, pláne ha legalább hárman játszák és akár több csomagot is össze lehet rakni, ha kevés lenne egy pakli. Természetesen, mindenféle designolt változata van. Innen is tájékozódhatunk a leginkább aktuális és trendi rajzfilmekről, filmekről. Nekünk például Monster High-os, ami, mint ahogy utólag kiderült, csak nekem volt fontos. Simán megtette volna az egyszerűbb kivitel is kb. feleannyiért.

via GIPHY

 20190627_065519.jpg

A másik játékot nem olyan rég fedeztük fel. A Labirintus táblás játék tábla nélküli változata. (A táblás verziót a játék ajánló leírása ellenére már nyolc évesen kinőttük.) Ennek egy nagyobb zsebben elfér a doboza, és talán még izgalmasabb is, mint a táblához kötött, mert rugalmasabban alakítható a pálya, több kártyából áll és a szabályok is kicsit másabbak. Az egyik hátránya viszont, hogy hiába könnyű elvinni bárhová a kisebb méret miatt, a játszáshoz mindenképp szükséges egy asztal vagy valami hasonló dolog, hogy átlátható legyen és legyen tartása az egésznek. Mi egy 50x70 cm-es rajztáblán szoktuk játszani és pont elférünk rajta, ha nagyjából a közepén kezdünk. A másik hátrány, hogy a grafikája, a színei nem könnyen befogadhatóak. A játékidőt hosszabbítja és az élvezetet csökkenti, hogy nem könnyen átlátható, kicsit egynemű az egész, és a kis képeket nehéz beazonosítani játék közben. Nem nagyon vészes, inkább bosszantó. Egyébként, ha már a grafikánál tartunk, nézd meg a különbséget az UNO kártyához képest. Ott a pörgés is fontos. A képek nincsenek túlbonyolítva, egyértelmű és hiába van meséhez kötve, nem az az elsődleges a kártyákon, hanem az, hogy a kártya mi tud: szám, kizárás, fordítás. Ezek a funkciók vannak igazán kiemelve..

20190627_065713.jpg

És, hogy kicsit formabontó legyek egy tableten, telefonon, számítógépen is működik, egy animáció készítő program. Nem túl bonyolult. A telefonon kicsit nehezebb, a kisebb felület mérete miatt, de egy egyszerű tablet már kényelmes lehet hozzá. Egyébként, ezt a programot érdemes lehet akár tanórán is bevetni. Mivel vannak megadott, használható ingyenes hátterek is, de akár saját képet is be lehet tenni háttérnek nem kell mindent megrajzolni. Ami nagyon fontos, hogy ne gondolkodjunk rögtön profi Disney figurákban. Nem kell stresszelni sem a gyerekeket, sem magunkat vele. Persze, ha megy, lehet azt is rajzolni, de szerintem egy pattogó labda (kör), kezdetnek épp elég lehet ahhoz, hogy a programot kiismerjük és megértsük azt a folyamatot, ahogy az animáció felépül. Egy 8 éves már simán el tud boldogulni vele és még a felnőttnek is jó szórakozás lehet. Játéknak, poénnak. Ja és, hogy melyik ez a program? A FlipaClip. Az ingyenes verziónál a kész animáció aljára a jobb sarokba teszi a logójukat. Ajánlom, annak, aki szereti a rajzfilmeket, szeret rajzolni és egy kicsit belekóstolna a régi típusú animációkészítésbe. (Az egyik fontos trükk, hogy a képkockákat többszörözni (másolni) kell, hogy kellő ideig látszódjon az a rész.)

Ennyi elég lesz mára, mert a kinti hőmérsékletből ítélve, már ez a három is sok és nem is lesz rájuk szükség.

----------

És ami nem maradhat el...

Gondolkodj képekben!

Gyere és kövesd az Instagram oldalamat is: Barti Magdolna (Látszol) Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://latszol.blog.hu/api/trackback/id/tr1114895160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása