gondolkodj képekben

L á t s z o l

L á t s z o l

Egy könyv születésének folyamata 5 lépésre bontva

2019. november 11. - BartiMagdolna

Egy könyv tervezése, megszületése mindig izgalmas dolog, mind a megbízónak (akinek ezáltal fizikai testet ölthet egy álma) és mind a tervezőnek, aki segíthet ebben.

 De mit is takar ez pontosan? Vegyük sorba.

09_barti_magdolna_konyvtervezes.jpg

 1. MEGBÍZÁS

 A megbízó elküldi a meglévő szöveget. Ez már rengetegféle lehet. Előfordulhat,hogy kézirat, pdf, word, jpg, e-mail... Mindenféle variáció lehetséges. Ettől függ viszont az, hogy a szöveg előkészítésével mennyit kell ezután foglalkozni. Mert ezeket nem lehet egyszerűen bemásolni egy kiadványszerkesztőbe. Lehet, hogy begépelésre is szükség van, lehet, hogy csak átalakításra, hogy ne legyenek benne formázások.

 2. KORREKTÚRA

A korrektúra vagy korrektúraolvasás azt a munkafolyamatot jelöli, amelynek során a korrektor kijavítja a helyesírási, nyelvhelyességi és tipográfiai hibákat a közlésre szánt nyomtatott vagy elektronikus szövegben. (Forrás: Wikipédia/korrektúra)

 Gondolj bele! Ha te egy könyvet olvasol csak úgy szórakozásból, az mennyi időt vesz igénybe? Ráadásul, ilyenkor az emberi agy nem olvas el minden betűt. Nem ezt olvasod: A Z E M B E R T R A G É D I Á J A. Hanem ránézel, csoportosítasz, felismered és már haladsz is tovább. Ehhez képest, egy korrektor betűről betűre, helyközről helyközre, ponttól pontig M.I.N.D.E.N.T. átnéz. Van-e elgépelés, van-e elütés, van-e helyesírási hiba, nyelvtanilag jó-e az a szöveg. M.I.N.D.E.N.T!

Szerinted így mennyivel tart tovább egy könyv elolvasása?

 Ezért van az is, hogy sokszor a korrektor a díjazását a leütésekhez szabja. Ahány leütés, annyiszor X összeg. Így követhető, nincs elcsúszás. Mert, ha azt mondod, egy könyvet írtál, mennyiért nézné át? A könyv lehet 800, de lehet 120 oldalas is. Ráadásul az sem mindegy, hogy szépirodalom vagy képregény. Ugye érzed a különbséget?

 3. TERVEZÉS

 A könyvet meg kell tervezni. Vagyis, ki kell gondolni, hogy milyen méretű legyen? Milyen legyen a betű, a szövegrészek elkülönítése, kiemelése egymáshoz képest, hogyan legyen tördelve, legyen-e közöttük plusz elem, forma, design? A design grafika, fotó, színfolt vagy mi legyen? És akkor még ott van a borító is. A képeket, a színeket, a szöveget kitalálni és összehangolni egymáshoz és a felülethez, formához képest, hogy működjön, elérje a kívánt hatást. Mindezt a célpiac, a megbízó, a versenytársak, a kultúra és egyéb felmerülő tényezők tükrében. És azért, ha tágabb értelemben nézzük, a gondolkodás, a kreatív része a munkának, nem úgy működik, hogy az ember azt mondja, hogy jó, ezen gondolkodom 8:25-től 9:35-ig és utána átkapcsol másik csatornára. Simán előfordul, hogy gondolkodik rajta utazás közben, vacsora előtt, várakozás alatt.

De nézzük tovább.

 4. TÖRDELÉS

A tördelés. Ez NEM azt jelenti, hogy az ember fogja CTRL+C, CTRL+V és kész. A szöveget sok helyen igazítani kell. Csak két egyszerű példa: ne a sorok végére essen a névelő (a, az), hanem a hozzá tartozó folytatás mellett legyen. Vagy, hogy a szövegben ne legyenek féloldalakon át tartó utcák. Ez az, amikor az egymás alatt lévő sorok úgy helyezkednek el, hogy a szóközök nagyjából egymás fölé esnek és ettől egy fehér csík alakul ki a szövegben, amit az agyunk egy csoportba rak és összeköti őket, ez pedig olvasás közben roppant zavaró tud lenni. Eltereli a figyelmet.

Ráadásul, én azt sem bánom, ha a korrektor tördelés után vet még egy ellenőrző pillantást rá. (Az ellenőrzés mindenképp ajánlott kötelező.)

5. NYOMTATÁS

 És ezek után a megfelelő formátumú képekből és szövegekből szerkesztett könyvet a nyomtatásnak megfelelő formátumban elmentve lehet átadni.

-------

ÚJ VÁLTOZÁS!!! 

Elindult az új honlapom itt: Barti Magdolna, ami annyiban érinti az itteni blogot, hogy a szakmaibb jellegű bejegyzéseket ezentúl ott fogom írni, míg ezen az oldalon maradnak az érdekességek és az élmények.

Ezért, ha ehhez a maihoz hasonló bejegyzéseket szeretnél olvasni. Az új honlapomon találod őket. Ezeknek a linkjét a Látszol Facebook oldalán fogom megosztani.

-------

És...

Gondolkodj képekben!

A bejegyzés trackback címe:

https://latszol.blog.hu/api/trackback/id/tr9015298710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása