gondolkodj képekben

L á t s z o l

L á t s z o l

Kurátorként és csak kiállítás látogatóként is

2018. március 26. - BartiMagdolna

Egyfolytában keresem a kapcsolódási pontokat, az összefüggéseket. Ezért nagyon izgalmas számomra az is, hogy egy kiállítás rendezés milyen módon történik? Milyen szempontok vezérlik a rendezőt?

Gondolj csak bele! (Persze, lehet, hogy néhány művész, ha ezt hallaná, fordulna kettőt a tengelye körül.)

Egyéni kiállítást nézve, a márka az adott, kiállító művész. A munkáknak, képeknek valamilyen logikai rendben célszerű elhelyezkedniük a kiállítótérben. Kell, hogy legyen valami hangulat, valami folyamat, ami végigviszi a nézőt a kiállításon. Ami vezet. Nagy valószínűséggel a kiállításnak van valamilyen promója. Legalább egy meghívója. Ezen a meghívón kiemelnek  egy munkát. Van a kiállításnak címe. A kiemelt munka és a cím között van egy összefüggés, ami az egész kiállítás logikájára utal jó esetben.

Egy csoportos kiállítás esetén valamivel bonyolultabb a helyzet. Két eset lehetséges. A kurátor személy szerint hív kiállító művészeket, hívószót, támpontot, tematikát adva a kifejtendő témával kapcsolatban. A másik eshetőség, ha teljesen nyílt a pályázat,  bárki küldhet munkát és azokból választanak a kiállításra. Ez utóbbi esetekben is valami logika szerint vannak kitéve a munkák. Itt több márka van. A hívó szó, az üzenet, a téma, az alkalom az összefogó erő.

Ezek a dolgok egy nagy kiállításon, egy nagy helyen sokkal szembetűnőbbek (ajánlom az MNG kiállításait ilyen tekintetben). Alakítják a teret formailag, színileg, mint egy üzlet berendezését. A kisebb kiállításokon, ahol ilyen nagy téralakításra nincs mód, kevésbé szembeötlő a rendezési logika.

23270235_1546842988730277_6558455390936555294_o.jpg

Ez a fotó Mauer Dóra kiállításán készült a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ahol látogatóként voltam jelen.

A bejegyzés trackback címe:

https://latszol.blog.hu/api/trackback/id/tr7813778804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása