gondolkodj képekben

L á t s z o l

L á t s z o l

Benetton és Oliviero Toscani

2019. augusztus 15. - BartiMagdolna

Már napok óta Oliviero Toscani és a Benetton számára készített reklámfotó járnak a fejemben megint, de idáig nem tudtam rájönni, hogy miért is jutottak eszembe éppen most. De ahogy végigfutottam pár régi fotón a Benetton kampányok anyagából, villámként hasított belém a Coca-Cola Love is love néven futó, nagy port kavaró kampánya. Ez az! E miatt járnak a fejemben egyfolytában Oliviero Toscani.fotói.

Ezekkel a képekkel, még a suliban találkoztam. Egy iskolai projekt kapcsán a könyvtárból vettem ki Oliviero Toscani: Reklám, te mosolygó hulla című könyvét. Ami igazán erős hatással volt rám és ami, végül az egyik oka volt annak, hogy ebbe az irányba indultam.

toscani.gif

Toscani ugyan 1982-től dolgozott a Benetton divatmárkának, a sokkoló és botrányt okozó kampányokat a 90-es évek elején kezdték. A téma, nem a mosolygós szép modell világ volt, hanem a hús-vér valóság, társadalomkritika, aktuális társadalmi problémák és mindezt elég hatásvadász módon. A képek nem csak megállították az embert, de jó alaposan fejbe is vágták.

A fotók innen származnak

Toscani és a Benetton együttműködése egyébként 2000-ben ért véget, mikor halálraítéltek fotói kerültek ki a plakátokra az USA-ban, amiről sem a börtön igazgatót, sem az elítéltek családtagjait nem tájékoztatták.

Oliviero Toscani: "Nincs sokkoló kép, csak sokkoló valóság"

(Itt olvashatsz egy régi interjút is: Oliviero Toscanival (KATT) angolul.)

 Szóval most csak ennyi: eszembe jutott Oliviero Toscani.

"Nincs sokkoló kép, csak sokkoló valóság"

----------

és tudod:

Gondolkodj képekben!

Gyere és kövesd az Instagram oldalamat is: Barti Magdolna (Látszol) Instagram és nézd meg az IGTv-n a rövid videóimat. Még van mit rajtuk fejleszteni, de így is találhattok benne hasznos dolgokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://latszol.blog.hu/api/trackback/id/tr1315010784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása