gondolkodj képekben

L á t s z o l

L á t s z o l

"Nektek tetszik?"

2019. november 04. - BartiMagdolna

Biztosan sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, amin be kell valljam, én újra és újra elcsodálkozom, hogy a grafikus munkáját, terveit a valaki posztolja a közösségi médiában, egy-egy csoportban és felteszi a nagy kérdést: "Nektek tetszik?" Esetleg, melyik tetszik, hogy tetszik?

Ez engem mindig meglep.

Miért?

1. Ha felkérsz egy grafikust, akkor azért őt kéred fel, mert megbízol a tudásában. Nem? (Ha házat építtetsz, az építész terveit is kiposztolod?) Vagy a sarki péktől elkéred a receptjét és körbeviszed?)

2. A Pisti a szomszédból, az Éva a jógaóráról és nagy valószínűséggel a nagyi sem a tartozik a célcsoportodba. Akkor teljesen mindegy és irreleváns, hogy nekik tetszik-e vagy sem az a kép vagy logó. 

3. A lényeg, hogy az általad megszólítani kívánt közönség értse és átérezze azt az üzenetet, amit küldeni szeretnél.

4. Ebből a szempontból az is lényegtelen, hogy a te kedvenced a lila szín, a logódba pedig még egy lila pötty sem került bele. Ha a Fradi szurkolókat akarod megnyerni, nem akarsz nekik lila mezt eladni, ugye?

5. A másik dolog, hogy ha egy arculatból kiragadsz egy elemet és azt "zsűrizteted", megint zsákutcába indultál. Gondolj bele! Kiteszel egy gyerekrajzot közszemlére, mondván, hogy mit szólnának, ha az lenne a plakáton. Lehet, hogy lesz, aki felháborodik. Biztos olyan is lesz, aki aranyosnak találja. Sokaknak nem mond semmit a rajz. De ha elmondod, hogy gyerekrajz pályázatról van szó és az egész design a gyerekrajzok körül forog, aminek ez és ilyen körülményei voltak és meg is mutatod... na, az már egészen másképp hat.

6. Azt is gondolom, hogy a különálló látványelemek összetartozhatnak, sokszor teljesen felismerhető módon. (Nézz meg egy OTP irodát, egy T-mobile ügyfélszolgálatot!) Ettől lesz az egész beazonosítható, ettől rögzül a fejekben. Van az elemek között felismerhető kapcsolat és akár rangsor is.

 7. És ráadásul ezeknek az elemeknek a megjelenítése kultúránként változhat. Ami nálunk jó, Kínában vagy Dubajban már használhatatlan esetleg.

Ezért, ha bizonytalan vagy, inkább kérdezd meg a grafikusodat, hogy mit miért csinált. Örömmel fog a munkájáról mesélni, ráadásul ez a te munkáid is egyben. És biztosan nem azt fogja mondani, hogy azért, mert: "Neki ez tetszik".

tetszik.jpg

 

-------

Még egy ÚJ VÁLTOZÁST meg kell osztanom. Elindult az új honlapom itt: Barti Magdolna, ami annyiban érinti az itteni blogot, hogy a szakmaibb jellegű bejegyzéseket ezentúl ott fogom írni, míg ezen az oldalon maradnak az érdekességek és az élmények.

-------

És...

Gondolkodj képekben!

A bejegyzés trackback címe:

https://latszol.blog.hu/api/trackback/id/tr1815286346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása