gondolkodj képekben

L á t s z o l

L á t s z o l

A kifutó a befutó

2019. április 11. - BartiMagdolna

kifuto.jpg

Tudom, hogy ebben az online világban már ritkábban gondolkodunk kézzel fogható printekben, de azért ez még mindig rendszeresen előfordul, ha máshol nem legalább kiállítások, vásárok esetében. Ezzel kapcsolatos az alábbi rövid sztorim is.

Két németországi vásáron (Messe) dolgoztam ősszel. A 2018 Automechanika Frankfurt és az iba München-en raktunk össze standokat. Én dekoros-grafikusként vettem részt rajta. Egy ősdekorossal ketten kb. 70-100 nm printet toltunk fel a falakra.

Itt tapasztaltam azt, hogy a 2,5 m magas 4 m széles falra szánt printek (4 csík, 2,5x1 m + ráhagyás) pontosan, pöccre egymás folytatásai voltak. Ráfedés nélkül.
Mivel ez a történet földközelben zajlott, nem kellett közben nagyon küzdeni a magassággal, csak egy kis szobalétra hozta meg a dolog hangulatát, de azért keményen leizzadtunk.

Miért?

1. Fontos az illesztési sáv. A grafikus csinálja úgy a print csíkokat, hogy 1-2 cm fedés legyen (4 m magas printnél lehet picit nagyobb is akár). Ez azt jelenti, hogy a printek nem egymás folytatása pontosan, hanem a szélein egy csík ugyanaz a képrész, mint a mellette lévőnél. Egymásra kell ragasztani így a printek széleit. Miért célszerű? Így belefér 1-2 mm elcsúszás is akár, de könnyebb célon is tartani kasírozás közben. Ha pont illeszkednek a színes printek és úgy megy el az alja a más színű háttér kilátszik és élesen belevág a látványba. A betűk is sokkal pontosabban illeszthetők fedéssel. Létrán, rendes rálátás nélkül, néha 4-5 méter magasságban van esély a csúszásra.

2. És ne feledkezzünk meg a kifutóról sem. Az adott falmérethez képest a print rendszeresen nagyobb, szélesebb. Jó észben tartani a grafika tervezésénél, hogy a felesleg levágása a printek külső szélén történik, így oda vagy ahhoz közel lényeges elemet nem érdemes tenni.

----------

És tudod...

Gondolkodj képekben!

Gyere és kövesd az Instagram oldalamat is: Barti Magdolna (Látszol) Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://latszol.blog.hu/api/trackback/id/tr5514757959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása