gondolkodj képekben

L á t s z o l

L á t s z o l

Olvas a gyerek

2019. december 19. - BartiMagdolna

Mi elég sokat olvasunk itthon és nem csak online formában, ezért nálunk ünnepek alkalmával mindig jó ötlet egy könyv ajándékozása kicsinek és nagynak egyaránt.

Így arra gondoltam, körbenézek a könyvespolcunkon és válogatok pár kedvencet közülük. Párat az esti mesefelolvasós időszakból és párat a már az olvasós időszakból.

Kezdem a mesefelolvasós időszaktól.

Vlagyimir Szutyejev: Vidám meséit gondolom nem kell bemutatni a negyven vagy a feletti korosztálynak. Én is némi nosztalgiával nézegettem a régről ismert képeket és olvastam újra nagy átéléssel a történeteket. Egyébként ez is egy sorozat része. Több kötet is kiadásra került. (Ez még a Pöttyös Pannis időszak, amiből szintén olvastunk, de lehet, hogy akkor még korai volt kicsit.) Szóval, a Vidám meséknél kis és középcsoportos ovisok előnyben.

20191219_140838_0000.png

A következő inkább közép- és nagycsoportos korosztálynak vagy még elsősöknek is jó lehet. Ebből 4 könyv jelent már meg. Kedvesek a rajzok. Ez is a nosztalgia kategória az idősebbek számára: Csukás István: Mirr-Murr kalandjai 1.-4.

20191219_140922_0000.png

A következő kettő már nagyobbaknak való, bár mi az egyiket még felolvasásnál ismertük meg és biztosan nem mondok egyikkel sem újat.

Berg Judit: Rumini könyvsorozata, ami tulajdonképpen izgalmas, aranyos. Bár lehet, hogy nem kellett volna az összes kötetet egymás után rögtön elolvasni.

20191219_140902_0000.png

És a Harry Potter első részei. Ezt már nehezebb olvasni, könnyű benne elfáradni és én a történet alakulása miatt azért nem egyszerre olvastatnám el az egészet. Megnézni is csak egy darabig néztük közösen.

20191219_140819_0000.png

És van egy régi nagy kedvencünk. Ez annyira aranyos és kedves és Agócs Írisz grafikái nagyon jók, hogy ezt már óvoda végén kívülről fújtuk, de azóta is elővesszük időnként, bár a család legkisebbje már egyedül olvassa a történeteket. Ovisoknak, kisiskolásoknak egyaránt jó lehet.

20191219_140753_0000.png

És a végére hagytam a mostani nagy kedvencünket: Margit Auer: Mágikus állatok iskolája című sorozatot Ezt a legkisebb október végén kezdte olvasni és azóta már a harmadik kötet végén jár. Egyedül, magától, mert érdekli.

20191219_140724_0000.png

Azért az nagyon fontos sokszor, hogy a történet mellett a szöveg is könnyen befogadható, átlátható legyen. Itt az utóbbinál például, ezért vannak nagyobb betűk, nagyobb sortávolságok, egy oldal kevésbé van teleírva. Mindez a gyerekeknek segít, hogy könnyebb legyen az olvasás. Így könnyebben megszeretik az olvasást és később is igényük lesz rá, ami nagyon fontos. Ebből a szempontból is a Rumini és a Harry Potter nem a kezdő kategóriába tartozik már.

Tavaly egy játék leírását hoztam példának itthonról:

Mert játszani jó! Akár karácsonykor is

De kapcsolódó lehet ez a másik korábbi bejegyzés is akár:

Ó ... IÓ ... CIÓ ... ÁCIÓ ..., néhány játék VARIÁCIÓ a vakációra

 ----------

Gondolkodj képekben!

Gyere és kövesd az Instagram oldalamat is: Barti Magdolna (Látszol) Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://latszol.blog.hu/api/trackback/id/tr2215358924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása