gondolkodj képekben

L á t s z o l

L á t s z o l

Köszönöm

2019. július 29. - BartiMagdolna

Ezt a blogot tavaly márciusban kezdtem írni. Azóta rengeteg dolog történt, de ezt talán majd 98 évesen egy életrajzi regényben fogom megírni. Ami viszont ennél érdekesebb és fontosabb számomra, hogy készítettem egy szűk összesítőt az idei évről, ami azért szűk, mert a kézzel írt jegyzetek, a Facebook posztok és az Instagram szövegmennyisége nincs benne. Így nagyon szűkítve ilyen adatok jöttek ki a 2019-es évre idáig: 

  • 131 046 db karakter írása
  • 664!!! db kép készítése és szerkesztése (Ezen a számon egészen meglepődtem.)
  • 54 db blogbejegyzés
  • 73 db poszt az Instagramon
  • 180 db Instastory és
  • 3 db IGTv (Ez a dolog számomra teljesen új. Még nagyon szoknom kell ezt a felületet. Te már láttad valamelyiket a 3 közül?)

  És a felsorolás legvégére hagytam, hogy a blog olvasottsága már elérte a

150 ezret

bartimagdolna_com_koszonom.jpgEz egyszerűen hihetetlen és megtisztelő számomra, hogy ennyiszer kíváncsiak voltatok az írásaimra. Azon gondolkodtam, hogy egy tanárnak hány évig tart, hogy ennyiszer eljusson a hallgatókhoz, ráadásul olyanokhoz, akik saját önszántukból ülnek be az előadására? :P

Ez a blog már kezdetektől fogva nem a szakmának szól. Bár tudom, hogy vannak szakmabeliek is, akik valamilyen szinten figyelemmel kísérik időről időre, hogy mi jelenik meg rajta. Ez a blog azoknak az érdeklődőknek szól, akik szeretik és használják is a képeket és kíváncsiak egy fajta képekkel kapcsolatos gondolkodásra. Arra, hogy szerintem, hogyan működik, ha képpel dolgozom, hogyan lesz belőle tényleg kép. Hogyan lesz története, mitől működik. Ez az én megoldásom és természetesen nem az egyetlen.

 Ennek ellenére van egy közös kiinduló pont, a gondolkodás. És bár szeretnek éles határt húzni az alkalmazott és az autonóm művészeti ágak között, nem lehet kettéválasztani őket. Most lehet, hogy sokan felhördülnek. De én mégis hasonló módszerrel indulok neki egy kiállításra készülő képnek és egy bélyegtervnek, vagy akár egy kiállítás plakátjának. A különbség, hogy ez utóbbiaknál több a konkrétum, több a szabály, aminek meg kell felelni. Mivel konkrét, összetett célja van, a formákat, színeket, a különböző eszközöket, felületeket, mind-mind figyelembe kell venni. Ezek miatt, olyan lesz mint egy társasjáték szabályokkal meghatározva. Míg az első esetében, inkább kicsit olyan, mint amikor a gyerekek játszanak egy játékot és a szabályokat aszerint alakítják, ahogy szeretnék. Bár a cél, ez utóbbi esetben is meghatározó tényező. Persze, ez egy nagyon leegyszerűsített példa.

De, hadd térjek még vissza az összesítés gondolatához egy kicsit, hogy mit tanultam meg ez alatt a kb. 1 év és 4 hónap alatt, amióta ezt a blogot írom. Ez a jelenlegi blog tulajdonképpen a 3., amit írok tizenöt éven belül. Vannak olyan emberek, akiket még akkor ismertem meg, mikor az elsőt írtam és még ma is tartjuk a kapcsolatot. Ez nagyon jó érzés. Ez a mostani blog viszont egész más, ha a stílust leszámítjuk. Itt a téma a vizuális kommunikáció bárki számára elérhető, hétköznapi példákon keresztül. Minden poszt erről szól.

Egyébként azt, hogy bármekkora is a kísértés ne kalandozzak másfelé, időnként elég nehéz volt megtartani. Aki hosszabb ideje követi a blogot, szerintem tud mondani ehhez kapcsolódó kiskapukat, mint például itt is: Tavaszi "dobd össze" kínai, japán beütéssel. Mert, hiszen ez csak egy étel a konyhánkból, de ugyanezt a képi formát használom a többi receptnél is itt a blogon. Így mégiscsak kapcsolódnak a vizuális kommunikációhoz a receptes bejegyzések is. Bár, ha nagyon belemegyünk a dologba, az is egyfajta üzenet, ha nincs más csak betű és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen az a betű.

Másik folyománya ennek a blognak, hogy könyvet írok. Már korábban említettem, írtam is ezzel kapcsolatban néhány gondolatot itt. és fogok még írni szerintem, mert nem álltam le vele, de elég összetett lett és kicsit még rendeznem kell ezt az egészet.

 Ez lenne a rövid összefoglalóm nagy vonalakban.

Köszönöm.

----------

és tudod:

Gondolkodj képekben!

Gyere és kövesd az Instagram oldalamat is: Barti Magdolna (Látszol) Instagram és nézd meg az IGTv-n a rövid videóimat. Még van mit rajtuk fejleszteni, de így is találhattok benne hasznos dolgokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://latszol.blog.hu/api/trackback/id/tr2814942690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Sándor Zsolt · fotossztorik.blog.hu 2019.07.29. 11:02:47

Gratulálok!
További sikereket kívánok a bloghoz!
süti beállítások módosítása